Ummetuksen itsehoito
Ummetuksen itsehoito – ammattilaisen neuvoilla parempaan lopputulokseen
Ummetus on varsin yleinen vaiva ja terveillä aikuisilla sitä esiintyy 8-26%:lla. Ummetus on naisilla yleisempää kuin miehillä, ja vaiva yleistyy iän myötä. Vähän liikkuvilla iäkkäillä ummetusta on jopa 80 %:lla.
Ummetukseen on monia eri syitä. Yksi yleisimmistä syistä on vähäkuituinen ruokavalio – ruokavaliossa ei ole tarpeeksi täysjyväviljoja, tuoreita juureksia, kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Muita syitä ummetukselle ovat liikunnan vähyys, liian vähäinen nesteen nauttiminen, perussairaudet (esim. diabetes) tai jotkin lääkkeet (esim. opioidit).
Ummetuksen itsehoidossa kannattaa ensin ottaa lääkkeettömät hoitokonstit käyttöön - huolehtia terveellisistä elintavoista, kuten riittävästä liikunnasta, juomisesta ja kuidun saannista. Huomioitavaa on se, että lääkkeettömät hoidot eivät vaikuta välittömästi ja niiden vaikutusta voidaan arvioida vasta 1-2 kuukauden kuluttua.
Apteekissa on saatavilla myös monia erilaisia ummetuslääkkeitä ilman reseptiä. Ne voidaan jakaa osmoottisiin laksatiiveihin, suolen sisältöä lisääviin valmisteisiin sekä suolta stimuloiviin lääkkeisiin. Osa ummetuslääkkeistä sopii paremmin pitkäaikaiseen käyttöön, osa puolestaan on vain lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettuja.
Pitkäaikaiseen käyttöön soveltuvia ovat osmoottiset laksatiivit ja suolen sisältöä lisäävät kuituvalmisteet. Osmoottisia laksatiiveja on laktuloosi ja makrogoli, joiden teho perustuu siihen, että ne sitovat suoleen vettä. Kuituvalmisteet lisäävät suolen sisältöä ja pehmentävät ulostemassaa.
Lyhytaikaiseen käyttöön voidaan ummetuksen hoidossa kokeilla suolta stimuloivia laksatiiveja kuten sennaa, bisakodyyliä tai natriumpikosulfaattia. Suolta stimuloivien laksatiivien vaikutus alkaa yleensä nopeammin kuin muiden ummetuslääkeiden. Ne lisäävät suolen liikkeitä ja pidempiaikaisessa käytössä suoli saattaa tottua lääkkeeseen, joten niitä suositellaan vain tilapäiseen käyttöön. Ne lisäävät suolen liikkeitä ja pidempiaikaisessa käytössä suoli saattaa tottua lääkkeeseen, joten niitä suositellaan vain tilapäiseen käyttöön.
Apteekissa kannattaa nykäistä farmaseuttia hihasta ja kysyä vinkit ummetuksen hoitoon. Ammattilaisen avulla kartoitetaan kokonaistilanne, kuten muu lääkehoito, ja löydetään yksilöllisesti juuri sinulle parhaiten sopivat hoitomuodot ongelman ratkaisuun.
Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos itsehoito ei ole auttanut ummetukseen, esiintyy veriulosteita tai yleisoireita (kuten laihtuminen, väsymys).
Lue lisää:
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00092
#apteekki
#järkevälääkehoito