Kohonnut verenpaine

Kohonnut verenpaine.png

Kohonnut verenpaine - Säännöllisiä kontrolleja tarvitaan kotimittausten lisäksi.

Kohonnut verenpaine on Suomessa todella yleinen ongelma ja vain joka viidennen aikuisen verenpaine on ihanteellisella tasolla. Ongelmallista on lisäksi se, että usein sitä ei tiedosteta sen oireettomuuden vuoksi ja tämän vuoksi lääkehoidon aloitus voi pahasti viivästyä.

Mitä ongelmia korkea verenpaine voi aiheuttaa?

Verenpainetaudin diagnosointi ja hoidon onnistuminen on tärkeää, koska korkea verenpaine vahingoittaa valtimoita ja aiheuttaa aivohalvauksia sekä sydäninfarkteja. Sen on todettu olevan globaalisti merkittävin terveitä elinvuosia vähentävä riskitekijä ja se aiheuttaa enemmän kuolemia (n. 10,4 miljoonaa vuodessa) kuin kaikki syövät yhteensä.

Verenpainetaudin diagnosoinnin ja hoidon aloituksen jälkeen on tärkeää seurata verenpainetta kotimittauksin. Näissä mittauksissa on huomioitava, että ne suoritetaan oikein ja laadukkaalla mittarilla. Mittari tulisi lisäksi kalibroida valmistajan toimesta säännöllisesti (yleensä muutaman vuoden välein).
Kotimittausten lisäksi tarvitaan säännöllisiä kontrolleja terveydenhuollossa, jossa käydään läpi mm. elintavat ja hoidon onnistuminen sekä lisäksi tehdään tarvittavia laboratoriotutkimuksia.

Yleisimmät tarvittavat laboratoriotutkimukset ovat

  • Elektrolyytit (kalium, S-K ja natrium, S-Na)

Veren suola-arvot ovat tärkeitä monissa sydänsairauksissa ja kohonneessa verenpaineessa. Eräät yleisesti käytetyt lääkkeet, kuten nesteenpoistolääkkeet (diureetit), ACE:n estäjät ja angiotensiinireseptorin salpaajat, vaikuttavat näihin arvoihin ja niitä tulee hoidon aikana seurata.

  • Kreatiniini (S-krea) tai GFR (eGFR)

Kreatiniiniarvolla seurataan munuaisten toimintaa. Munuaisten toiminnan heikentyessä kreatiniini kertyy elimistöön ja arvo nousee. Pelkkä kreatiniini on epäherkkä koe, ja munuaisten toiminta voi olla selvästikin heikentynyt vaikka arvo näyttää normaalilta (varsinkin iäkkäillä). Tarkempi tulos saadaan määrittämällä kreatiniinipitoisuuden perusteella glomeruluspuhdistuma (GFR, eGFR)

Yhteenvetona vielä:

- Perusterveiden kannattaa tarkistuttaa verenpaineensa, koska kohonnut verenpaine on usein oireeton

- Verenpainelääkettä käyttävien kannattaa seurata kotioloissa verenpainearvoja ja huolehtia säännöllisten kontrollien toteutumisesta terveydenhuollossa

Lue lisää verenpaineen mittaamisesta ja muista huomioitavista asioista näistä linkeistä

https://www.terveyskirjasto.fi/…/kohonnut-verenpaine-verenpainetauti

https://www.kaypahoito.fi/khp00016

Edellinen
Edellinen

Tulehduskipulääkkeiden järkevä käyttö

Seuraava
Seuraava

Osallistu Minisun-vitamiiniarvontaan!